Бърн аут синдром (прегряване)

бърн аут синдром

Основното проявление на бърн аут синдром е чувството за емоционално, интелектуално, и физиологическо изтощение. Но не такова, което се преодолява с едно добро наспиване, а изтощение на всички нива до краен предел. Изтощение което влияе върху всички аспекти на личността, а именно физиологични,

емоционални, поведенчески и когнитивни.

Какво е бърн аут синдром?

Бърн аут синдром или професионалното прегряване е въведен като понятие, за да опише психическото изчерпване на хората, чиито професии са свързани с грижата за други хора. Такива са здравни и социални работници, пожарникари, полицаи, учители и др. Смята се, че човек който работи с други хора влага много повече емпатия, отколкото такъв който не работи с хора. Но това не значи, че програмистът или архитектът не могат също да прегреят. Основното разковниче в бърн аут синдрома е прекомерния стрес.

Но какво всъщност представлява прегряването на практика? Подарък, получен за високото ви старание на работното място. Парадоксално но факт! Много си обичате работата и неусетно, се увличате прекалено много. В стремежа си, да се докажете на себе си колко сте добри започвате системно да оставате до късно, за да довършите нещо в офиса, вземате извънредна работа, а през уикендите винаги сте на разположение, ако възникне нещо важно. Толкова ви харесва да работите, че непрекъснато си поставяте високи цели и очаквате удовлетворение от тях. Когато, обаче не го получите бързо губите мотивация.

Системното недоспиване и нередовното хранене също са подаръци на засегнатите от бърн аут синдрома. Мнозина от нас си казват: Един бърз сандвич в движение или пакетче солети и много кафе ще ме държат в кондиция до края на деня. Да, ама не, това което ви държи буден и в кондиция е стресът. Когато сте стресирани хипоталамусът – висшият център на вегетативната нервна система започва да подава сигнали към други органи и системи в тялото. Това предизвиква някои нервни и хормонални реакции, в следствие на което надбъбречните жлези започват да отделят хормони, включително адреналин и кортизол. Организмът започва да страда на всички нива и бързо губи форма.

Ако и вие се чувствате прекалено стресирани и прегрели от работа и не знаете как да се справите с това състояние, което ви пречи да водите нормален живот, свържете се с мен психолог Сани Велева.