Ниска самооценка. Липса на самочувствие.

ниска самооценка

Да не вярваш във себе си и да имаш ниска самооценка е проблем който засяга хора от всякакви възрастови граници. Трябва, обаче да се прави разлика между срамежливост, неувереност и ниска самооценка. От ниска самооценка и липса на самочувствие, обичайно страдат лица с травми в миналото. Личности преживели обиди и оскърбления. Индивиди

подложени още от ранна детска възраст на подигравки от страна на своите връстници или отхвърлени от групата (компанията). Не са редки случите на домашни подигравки от страна на брат или сестра. Липсата на родителска подкрепа и обич също води до ниска самооценка, а от там и до липса на самочувствие.

Ниската самооценка при децата води до тежки  травми и в последствие те губят самочувствието си. Често се страхуват да общуват с връстниците си предпочитат да се самоизолират. Когато пораснат и вече работят им е трудно да общуват с колегите си и да отстояват себе си.  Следват множество провали в личен и професионален план. Липсата на увереност и ниската самооценка, отключват депресия и постоянна тревожност, тъга, зависимости и пораждат лоши взаимоотношения. Това от своя страна нарушава усещането ни за спокойствие и хармония и ни въвлича още повече във водовъртежа от емоции, които сме неспособни да контролираме.

Признаци за ниска самооценка са:

  • Перфекционизъм – може да бъде проява на ниска самооценка или причина за нея. Хората стремящи се към съвършенство рядко получават удовлетворение за своята работа и са по възприемчиви на критика. Това от своя страна изгражда перфектен образ ако бъде нарушен се изпитва чувство на разочарование от себе си.
  • Чувство за вина – Когато човек се чувства дълбоко виновен за своите действия или бездействия той дълго време не може да си прости. Той постоянно се упреква и срамува от тях. В резултат на което изгубва самоуважение а заедно с това и самочувствието си.
  • Търсене на извинения – За хората с ниска самооценка (самочувствие) е присъщо постоянно да оправдават другите дори ако техните действия противоречат на всякакви норми на поведение. Аргумента че всеки си има причини, които са основателни всъщност означава опит за избягване на критики по собствен адрес.
  • Липса на инициатива – Хората с ниска самооценка често изпитват съмнения, че ще се справят с работата си дори и да имат определени правомощия в нея. Те предпочитат да я делегират в ръцете на някой друг, дори и да са топ професионалисти в областта си. В спорове с други хора не отстояват позицията си, предпочитат да отстъпят и обикновено се съгласяват с опонента си.
  • Нерешителност – Хората с ниска самооценка не са готови да носят отговорност за собствените си решения.  Възможният провал ги стресира и те предпочитат нищо да не решават. Допускането на грешка във взетото решение е възможно да доведе до критики а това е нещото което хората с неувереност в себе си не понасят. Особено ако критиката е отправена от техни близки роднини и любими хора.
  • Умора, безсъние и главоболие – Крайното разочарование от себе си и неспособността  да повишим самочувствието си довежда не само до психологически проблеми а и до физически симптоми на постоянно главоболие, безсъние и умора.

Как мога да помогна при този проблем?

В моята практика все по често работя с клиенти загубили вяра в себе си. Клиенти на които постоянно им е „набивано“ в главите, че от тях нищо не става още от малки.

Психологията и в частност когнитивно поведенческа терапия, успешно се прилага при пациенти с ниската самооценка. Не след дълго те си възвръщат увереността и самочувствието на способни и щастливи личности.

Ако искате да се почувствате по самоуверени и решителни потърсете ме. Заедно ще се справим да подобрите самочувствието си.