Фобии. Фобийни тревожни разстройства

фобии

Фобиите представляват натраплив силен страх към специфичен обект, определена дейност или обстоятелство. Този страх се разпознава от индивида като безпричинен, но когато се превърне в натрапливо усещане и стане източник на безпокойство говорим за психично нарушение. Всички ние имаме някакви фобии. Натрапливи страхове които тревожат нашата психика.

Те са вид тревожно разстройство. Специфичните фобии се появяват когато човек е в контакт с плашещ обект или ситуация. Често фобията е резултат от някакво плашещо събитие, което човек е преживял в детството. Понякога, само мисълта за поява на страховата ситуация обикновено поражда предварителна тревожност. Фобийната тревожност често съществува едновременно с депресия.

По принцип фобиите в психологията се разделят на пет групи.

  • от кръв и спринцовки.
  • от природната среда например от дълбока вода, мълнии или микроби.
  • от животни – змии, паяци, мишки и др.
  • ситуативни – например от посещение на зъболекар, от летене със самолет, от преминаване с автомобил през тунел и др.
  • други – например от маскирани хора – клоуни, от определени цветове да речем червено или числа, например 13.

Фобиите са безкрайни, много често се страхуваме от няколко накуп. С помощта на психотерапията можем да се справим с това неприятно и натрапливо усещане.

Фобиите според международната класификация на болестите МКБ 10:

F40 Фобийни тревожни разстройства

Група разстройства, при които тревожността се провокира само от, или предимно от, някои добре определени ситуации, които не представляват опасност в момента. В резултат на това тези ситуации обикновено се избягват или се понасят със страх от пациента. Притеснението на пациента може да се фокусира върху отделни симптоми като сърцебиене, премаляване и често е свързано с допълнителен страх от смъртта, от загуба на контрол или от полудяване. Само мисълта за поява на страховата ситуация обикновено поражда предварителна тревожност. Фобийната тревожност често съществува едновременно с депресия. Необходимостта от поставяне на две диагнози – фобийна тревожност и депресивен епизод – или само на една от тях, се определя от протичането на двете състояния и от терапевтичните съображения по време на прегледа.