• office@psychologistveleva.com

  • Тел. за контакт: +359 888 88 08 73

ОКР

ОКР

Какво е ОКР?

Обсесивно компулсивно растройство е вид тревожно разтройство, което се характеризира от една страна с обсесии – натрапливи мисли и от друга страна с компулсии – ритуали. Обсесиите и компулсиите вървят ръка за ръка, те измъчват индивида, карат го да се чувства непрестанно тревожен и му пречат да живее спокойно и в хармония със заобикалящата го среда. Хората с ОКР, са силно фиксирани  върху някои определени идеи и мисли, които са натрапливи. Това от своя страна ги довежда до поведение, подчинено на натрапливите мисли и ритуали. Този разстройствен синдром, може да ограничи ежедневния живот и функционирането на засегнатите лица. Лечението обикновено включва психотерапия, като когнитивно-поведенческа терапия, и при необходимост, медикаменти.

Основни групи обсесии.

Проверяване.

1. Обсесии и компулсии за проверяване – Проверка за намаляване на тревогата. Тук влизат всякакви електроуреди и покъщнина – врати, прозорци, кранчета, печки, котлони, ютии и т.н. Проверява се дали са изключени, затворени, затегнати и т.н – проверяването става не само веднъж, а множество пъти на едно и също нещо. Например, човек с ОКР пет пъти се връща, за да провери, дали е изключил котлона или дори 10 пъти, въпреки че вече го е направил и знае. Дори понякога хората с ОКР снимат, за да могат после да погледнат, че наистина са затворели, спрели, изключили и т.н., но при някои случаи дори и тогава – пак се връщат да проверят физически.

Повтаряне.

2. Обсесии и компулсии за повтаряне – Повторението успокоява. То може да е отброяване на числа, или повтаряне на определено поведение определен брой пъти задължително и др. Всяки компулс, може да се повтаря десетки пъти. Например – да се завъртя 3 пъти около себе си; да премина на точно определено място на отшрещния тротоар, да чукна на дърво 1/3/7/13 пъти, да направя еди какво си действие еди колко си пъти, за да не се реализира обсесията, т/е.това от което ме е страх.

Подреждане.

3. Обсесии и компулсии за ред, подреждане, симетрия – Редът ме кара да съм по – спокоен. Важно ми е да е подредено перфектно, под прав ъгъл, в точно определен ред, или по друг точно определен начин – например цветово, от малко към голямо, подравнено, в определена поредица и т.н., за да се чувствам спокоен.
но също така хората с ОКР могат да имат обсесии и компулсии за:
непълнота или незавършеност – да не се спира нещо, докато не е завършено или напълно довършено.
чистене – поради обсесията, страхът от замърсяване. Понякога тези хора си мият ръцете или се къпят часове на ден, докато се почувстват чисти. Или чистят по няколко часа на ден вкъщи всеки ден. Ако, не го правят тревогата им се вдига до небесата.

При ОКР самите обсесии провокират компулсии.

Човек осъзнава, че е поведението му е провокирано от ирационални чувства, но извършва ритуалите, защото не може да не го прави и защото има чувството, че ще се „пръсне“ от тревожност.
Именно компулсиите – ритуалите са начина за справяне с обсесиите натрапливите мисли, те са един вид защита против силния страх и тревожност. Тази тревожност моментално е намалена, след като са изпълнени ритуалите. С други думи казано, проверили сме външната врата дали е заключена поне пет пъти по специалния си наш начин, или сме си измили ръцете до лактите с точно определения сапун поне девет пъти днес, защото ако е осем или десет пъти това ни напряга, тъй като осмицата е сакрално число и прочие.

Компулсите намаляват тревогата.

Както вече, стана ясно именно ритуалите успокояват моментално тревожността, или поне тя спада до нива които са приемливи за страдащия от ОКР. И така, докато проблема не се задълбочи до степен, когато ритуалите вече не вършат работа и тревожността си седи, във високи нива. В дългосрочен план състоянието се задълбочва, и положението става наистина нетърпимо.

Ето защо, на помощ идва психотерапията. Знам как да ти помогна, да се почувстваш по добре, да намалиш тревогата си и да се справиш с натрапливите мисли. Когато, заедно постигнем това, ще изчезнат и конпулсиите ти, т.е ще се сбогуваш с ритуалите колкото и да си ги харесваш сега или поне ще оставиш само някои, които няма да изпълняваш така често.

Разлика между ОКР и ОКЛНР
ОКР

Обсесивно компулсивно разтройство не бива да се бърка с ОКЛНР – Обсесивно компулсивно линчностново разтройство с натраплива характеропатия. Съществената разлика е в това, че при ОКЛНР нямаме обсесии т.е. натрапливи мисли и тревожност, а компулсиите – ритуалите доставят удоволствие при изпълнение на човека. С други думи казано, ОКЛНР се проявява при хора, които много обичат реда и следят за него.

ОКЛНР

При ОКЛНР, говорим за личностови черти – склоности, към обсесии и компулсии. В това число влизат, крайна склонност за завършване на задачи. Например за чистене, за подреденост, за организираност. Отвътре и им идва, да довършват нещата до край и те да са перфектни. Всичко да е в ред, да изпипат всичко до съвършенство. Нещата да са на-точно определеното място и подредени по точно определен начин. Хората с ОКЛНР, се стремят да имат изключително стриктен график.

ОКЛНР не пречи на поведението на човека и обсесиите и компулсиите не го тревожат, нито му пречат. Напротив, карат го да се чувства спокоен и удовлетворен от изпълнинието им. Много хора, които се смятат за обсесивни нямат ОКР, а имат ОКЛНР или отделни черти от него. Просто те, така си функционират и са напълно окей с това и не им причинява никакъв дискомфорт. Но, като всяко състояние и ОКЛНР си има своите рискове и психопатология.

И те се крият в следните вариации.
Поради високата си склоност към ред и съвършенство хората с ОКЛНР, имат следната характеропатология:

Не могат да делегират – смятат, че само те могат да се справят перфектно с определена задача.

Имат прекалена свръх съвестност и свръх точност – тази черта на личността е свързана със степента на внимание и грижа към работата и живота. Хората, които имат висок резултат в това измерение са добре организирани, отговорни, дисциплинирани и имат цели, които преследват.

Крайна пестеливост – трупане на пари за бъдещи разходи, или ако се наложи. Например има възможности, но си ходи със старите скъсани дрехи и обувки, или кара старата си кола докато не се разпадне, защото не иска да харчи.

Трупане на предмети – пази всичко от миналото, дори и това което няма сантиментална стойност. Често жилището му е претъпкано от предмети и обзавеждане.

Фиксиране в използване на правила, графици за поддържане на ред. – Например, човек който държи в хола да се ползват задължително и само червените чехли, в банята сините джапанки, а в спалнята – розовите и това не подлежи на неспазване.

Перфекционизъм и контрол – до такава степен, че влошава способността за изпълняване на задачи и нормално функциониране.

Прекомерна отдаденост на работата и работохолизъм – прави се обикновено за сметка на социални и лични отношения.

Последвайте ме в социалните мрежи!

Контакти